Suriname heeft een ontzettend rijke en gevarieerde eetcultuur, beïnvloed door onder andere de inheemse, Afrikaanse, Javaanse, Hindoestaanse, Chinese en Nederlandse keukens. πŸ‡ΈπŸ‡·

Hier zijn enkele van de meest populaire Surinaamse gerechten:

πŸ› Hindoestaanse gerechten
1. Roti kip (of roti lams/vlees/vega)
Dunne platbrood met aardappelen, kip in kerrie, kouseband en ei. Vaak gegeten met de handen.
2. Bara
Gefrituurde deegsnack van urdi-linzen, luchtig en kruidig.
3. Phulauri

Kleine gefrituurde balletjes van spliterwtenmeel, vaak met chutney.
4. Pompoen of kerrie groenten
Vegetarische curry’s met bijvoorbeeld pompoen, aubergine of spinazie.

 

🍜 Javaanse gerechten
1. Saoto soep
Aromatische kippensoep met taugé, aardappelreepjes, ei, en rijst.
2. Nasi goreng en bami goreng
Javaans-Surinaamse versies van de Indonesische klassiekers — kruidiger en vaak met ketjap.

3. Saté
Kip of varkensvlees op stokjes, gegrild en geserveerd met pindasaus.

 

Chinese en overige invloeden
1. Tjauw min
Gebakken noedels met kip, garnalen of varken.
2. Chow mein of nasi speciaal

Surinaams-Chinese varianten met veel groenten, vlees en ei.
3. Pepre watra

Pittige vissoep met cassavebrood of rijst.

 

🍬 Zoetigheden

1. Bojo – cassavecake met kokos en rozijnen.
2. Gemberbier – pittige, huisgemaakte drank van verse gember.
3. Keksi – Surinaamse koekjes, vaak met kokos of anijs.
4. Orgeade - Drank gemaakt van amandelen

 

πŸ— Creoolse gerechten

1. Pom
Feestgerecht van geraspte tayer (pomtajer) en kip in de oven gebakken.
2. Bruine bonen met rijst (BB met R)
Klassieker! Gemaakt met gezouten vlees, kip, worst en soms spek.
3. Moksi alesi
“Gemengde rijst” – rijst gekookt met vlees, vis of zoutvlees, vaak met kokosmelk.

4. Baka bana
Gefrituurde plakjes bakbanaan, vaak geserveerd met pindasaus.
5. Heri heri

 

Heri heri is een traditioneel gerecht dat bestaat uit:
gekookte cassave,
zoete aardappel (pindaka),
bananen (bakbananen of groene banaan),
tayer of yams,
en meestal zoute vis (zoals bakkeljauw).

 

Het gerecht wordt vaak geserveerd met een gekookt ei en soms een beetje olie of uiensaus erbovenop.

“Heri heri” betekent letterlijk “herstellen” of “genezen” in het Sranantongo.

Het gerecht heeft een sterke symbolische waarde in de Surinaamse geschiedenis:

Het werd oorspronkelijk gegeten door tot slaaf gemaakten op de plantages, gemaakt met wat er voorhanden was.

Daarom wordt het nu vooral gegeten op 1 juli (Keti Koti), de dag waarop de afschaffing van de slavernij in Suriname wordt herdacht.

Op die dag symboliseert heri heri herstel, vrijheid en verbinding met de voorouders.